Lakásszellőztetés

 

Lakásszellőztető rendszer

Manapság egyre jobban terjed a hővisszanyerős lakásszellőztető rendszer.

A gépi lakásszellőztetésnek több előnye is van.

Egy átlagos épület hőveszteségének a 25-30%-a szellőztetési vagy filtrációs hőveszteség. Egy hővisszanyerős szellőztető berendezéssel ennek kb a 80%-át visszanyerhetjük.

A manapság épülő jól szigetelt házakban minimális a természetes szellőzés. Ezért gyakran kell ablakot nyitni, illetve nagyobb a penészedés lehetősége is. Egy központi szellőztető berendezéssel ezek a problémák megelőzhetők.

A központi lakásszellőztető berendezés a lakás komfortérzetét is javítja azzal, hogy állandóan biztosítja a friss levegőt. 

szellozok_12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

szellozok_14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Talajhőcserélő

A szellőztető rendszer hatékonyságát lehet fokozni a talajhőcserélő alkalmazásával. Ennek két alapváltozata van, a levegős és a vizes. Használatával a hővisszanyerő berendezés fagyvédelme is megoldott, mivel a legnagyobb hidegben sem kap fagypont alatti levegőt.

A levegős talajhőcserélő egy 200 mm átmérőjű földbe fektetett speciális antibakteriális műanyag csővezeték. A külső levegő a kb 50 m hosszú csővezetékben a föld alatt halad, és így télen felmelegszik, nyáron pedig lehűl.

A vizes talajhőcserélő egy 32 mm átmérőjű, 100 m hosszú PE műanyag csővezeték a földbe fektetve. A csővezetékben fagyálló folyadékkal kevert víz van. A csőben keringő folyadék a föld alatt télen felmelegszik, nyáron pedig lehűl. Ez a csővezeték csatlakozik egy víz-levegő hőcserélőhöz, amellyel a hőmennyiségét átadja a hővisszanyerő beszívott levegőjének.

Helios levegős és vizes talajhőcserélő

Helios levegős és vizes talajhőcserélő