Napkollektor típusok

 

A napkollektoroknak két fő változata van, a síkkollektor és a vákumcsöves kollektor

Síkkollektor

Síkkollektor

Síkkollektor

 

A síkkollektor előnye, hogy fajlagosan olcsóbb, nyáron jobb a hatásfoka, jobban belesimul a tetőszerkezetbe.
Előnye még, hogy régebbi technológia, így már bizonyított a hosszabb élettartam szempontjából.
Hátránya, hogy télen és átmeneti időszakban gyengébb a hatásfoka.

 

 

 

 

 

 

Vákumcsöves napkollektor

Vákumcsöves napkollektor

Vákumcsöves napkollektor

 

A vákumcsöves kollektoroknak két fő típusa van. Az egyik az ún. heat-pipe rendszerű, a másik a direkt átfolyós vagy U-csöves változat.
A vákumcsöves kollektor előnye, hogy télen és átmeneti időszakban jobb a hatásfoka, mint a síkkollektornak. Hátránya a fajlagosan magasabb ár.

 

 

 

Sajáttartályos napkollektor

Sajáttartályos napkollektor

Sajáttartályos napkollektor

 

A napkollektorok speciális változata az ún. sajáttartályos kollektor. Ennél a változatnál nincs szükség külön szolár tárolóra, keringető szivattyúra és egyéb szerelvényekre. Előnye az olcsóság, hátránya hogy a megtermelt hőt nem lehet tárolni és ezáltal alacsony az éves hatásfoka.

 

 

 

 

 

Manapság rengeteg féle napkollektort forgalmaznak. Az olcsóbb változatok származási helye többnyire Kína, Törökország, Bulgária. A középkategóriás termékek származási helye Szlovákia, Csehország és újabban Magyarország.
Az igazán jó minőségű termékeket Ausztriában és Németországban gyártják.

 

Folytatás az alábbi linken:

 

Síkkollektor párhuzamos csövekkel

Síkkollektor párhuzamos csövekkel

 

A síkkollektorok felépítése látható a baloldali ábrákon. A kollektor részei a szolár üveg, a hőelnyelő abszorber lemez, a folyadékot szállító rézcsövek, a hőszigetelés és a kollektor ház. A rézcsövek elrendezése lehet párhuzamos vagy csőkígyó rendszerű. A síkkollektor lehet tetőn kívül szerelt vagy tetősíkba integrálható.

Síkkollektor csőkígyó elrendezéssel

Síkkollektor csőkígyó elrendezéssel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heat-Pipe napkollektor szerkezete

Heat-Pipe napkollektor szerkezete

 

A vákumcsöves napkollektor leggyakoribb változata az ún. het-pipe rendszer, amelynél az üvegcsőből kiálló hőcserélő vagy kondenzátor adja át a hőt a fagyállóval kevert folyadéknak,  amelyet a szolár szivattyú kerigtet a napkollektor és a szolár tároló között.

Heat-pipe működési elve

Heat-pipe működési elve

 

 

 

A heat-pipe, vagyis a hőcső működése látható az ábrán. A napsugárzás felmelegíti az abszorbert, az átadja a hőt at üvegcsőben lévő rézcsőnek. A rézcsőben lévő folyadék elpárolog, a gőz feljut a hőcserélőbe, ahol miközben lecsapódik, átadja a hőt a folyadéknak, ami a napkollektor és a szolár tároló között kering.

 

 

U-csöves napkollektor

U-csöves napkollektor

 

A vákumcsöves napkollektor újabb típusa az ú. U-csöves kollektor, ahol nincs külön hőátadó kondenzátor, hanem a folyadék közvetlenül áthalad az üvegcsőben lévő U alakú rézcsőben, és így veszi át a hőt az abszorbertől.

 

 

 

 

 

 

Napkollektor CPC tükörrel

Napkollektor CPC tükörrel

CPC tükör

CPC tükör működése

 

A vákumcsöves napkollektor legkorszerűbb típusa, amelyik ún. CPC visszaverő tükörrel van ellátva. Ez hasznosítja a legjobban a szórt napfényt is. A leggyakrabban az U-csöves kollektorokhoz alkalmazzák.