Szabályozás

 

Szobatermosztát

A fűtésszabályozás legelterjedtebb módja a hetiprogramos szobatermosztát. Segítségével elérhető, hogy mindig csak akkor legyen fűtés, amikor szükséges. Mivel a hét minden napját külön be lehet programozni, ezért nagyfokú kényelmet is biztosít.  

 

 

     

Időjárásfüggő szabályozó

Az időjárásfüggő szabályozónak elsősorban a kondenzációs gázkazánoknál van jelentősége. Az időjárásfüggő szabályozó a külső hőmérséklettől függően változtatja a fűtővíz hőmérsékletet. Ez azért fontos, mert a kondenzációs kazánoknál minél alacsonyabb a fűtővíz hőmérséklete, annál jobb a hatásfok. Az időjárásfüggő szabályozóval így a lehető legtöbb ideig a gazdaságos tartományban üzemel a kazán.

 

A kondenzációs kazánoknál beállítható több fűtési görbe. Radiátoros fűtésnél a magasabb, felületfűtésnél (padlófűtés, falfűtés) az alacsonyabb hőmérsékletet választjuk. Az épületen kívül elhelyezett külső hőmérséklet érzékelő mérése alapján a szabályozó változtatja a fűtési hőmérsékletet. Minél enyhébb az idő, a szabályozó annál alacsonyabb hőmérsékletet állít be, így a kazán a lehető legtöbb időt tud kondenzációs üzemmódban fűteni. A kondenzációs hőmérséklet kb 55°C, ez alatt tudjuk a kondenzációs hőt kihasználni.