Biomassza kazánok

 

Biomassza kazánoknak nevezzük azokat a berendezéseket, amelyek fa, pellet, brikett, faapríték vagy egyéb növényi eredetű fűtőanyag elégetésére alkalmasak.

Atmos kazán

Atmos faelgázosító kazán

 

A gázfűtéssel szemben az egyik legjobb alternatíva a faelgázosító kazán. Magas, kb 85%-os hatásfokkal működik, nem kell aprítani a fát, egy megrakással 3-4 óráig ég. Aki valóban spórolni akar, és nem riad vissza egy kis fizikai munkától, annak jó választás.

 

 

 

 

 

 

sas-eco

SAS Eco kazán

 

Népszerű alternatív fűtési mód a pelletfűtés. Előnye a kényelmes üzemeltetés, mert egy tartály feltöltéssel több napig működik a kazán külső beavatkozás nélkül. A pelletnek alapvetően két fajtája van, a fapellet és az agripellet. A fapelletnek jobbak az égési tulajdonságai, kevesebb hamu keletkezik, viszont drágább. Az agripellet olcsóbb, viszont rosszabbul ég, több hamu keletkezik. Ezért fontos, hogy aki agripellettel akar fűteni, annak csak olyan kazánt szabad vennie, amelyikre a gyártó vállalja, hogy agripellet tüzelésére alkalmas.

 

 

 

 

 

 

Solid Plus kazán

Solid Plus kazán

 

A hagyományos vegyestüzelésű kazán előnye az olcsóság, és hogy többféle fűtőanyag égethető el benne. Hátránya az alacsony kb 70%-os hatásfok, ezért inkább csak kiegészítésnek javasolható a gázkazán mellé.

 

 

 

 

 

 

 

Puffertárolók

Puffertároló

Puffertároló

 

A vegyestüzelésű kazánokhoz általában javasolt a puffertároló használata. Ennek az az oka, hogy a hőtermelés és a hőelvétel időben nem egyezik. Ha a puffertárolót használati melegvíz termelésre is akarjuk használni, akkor ún. kombi puffertárolót kell alkalmazni. A kombi tároló lehet “tároló a tárolóban” típusú, illetve átfolyós belső csőkígyós.