Fűtésszerelés kategória bejegyzései

Biomassza kazánok

 

Biomassza kazánoknak nevezzük azokat a berendezéseket, amelyek fa, pellet, brikett, faapríték vagy egyéb növényi eredetű fűtőanyag elégetésére alkalmasak.

Atmos kazán

Atmos faelgázosító kazán

 

A gázfűtéssel szemben az egyik legjobb alternatíva a faelgázosító kazán. Magas, kb 85%-os hatásfokkal működik, nem kell aprítani a fát, egy megrakással 3-4 óráig ég. Aki valóban spórolni akar, és nem riad vissza egy kis fizikai munkától, annak jó választás.

 

 

 

 

 

 

sas-eco

SAS Eco kazán

 

Népszerű alternatív fűtési mód a pelletfűtés. Előnye a kényelmes üzemeltetés, mert egy tartály feltöltéssel több napig működik a kazán külső beavatkozás nélkül. A pelletnek alapvetően két fajtája van, a fapellet és az agripellet. A fapelletnek jobbak az égési tulajdonságai, kevesebb hamu keletkezik, viszont drágább. Az agripellet olcsóbb, viszont rosszabbul ég, több hamu keletkezik. Ezért fontos, hogy aki agripellettel akar fűteni, annak csak olyan kazánt szabad vennie, amelyikre a gyártó vállalja, hogy agripellet tüzelésére alkalmas.

 

 

 

 

 

 

Solid Plus kazán

Solid Plus kazán

 

A hagyományos vegyestüzelésű kazán előnye az olcsóság, és hogy többféle fűtőanyag égethető el benne. Hátránya az alacsony kb 70%-os hatásfok, ezért inkább csak kiegészítésnek javasolható a gázkazán mellé.

 

 

 

 

 

 

 

Puffertárolók

Puffertároló

Puffertároló

 

A vegyestüzelésű kazánokhoz általában javasolt a puffertároló használata. Ennek az az oka, hogy a hőtermelés és a hőelvétel időben nem egyezik. Ha a puffertárolót használati melegvíz termelésre is akarjuk használni, akkor ún. kombi puffertárolót kell alkalmazni. A kombi tároló lehet “tároló a tárolóban” típusú, illetve átfolyós belső csőkígyós.

Falfűtés, padlófűtés

 

pipe_01pipe_03

 

 

 

 

 

 

A falfűtésnek több előnye is van a rdiátoros fűtéssel szemben

1. Alacsonyabb hőmérsékleten működik, mint a radiátor, ezért jobban ki lehet vele használni a kondenzációs gázkazánt
2. Alkalmazható hőszivattyúhoz
3. Lehet hűteni is vele
4. Ugyanolyan komfortérzet mellett kb 2-3°C-al alacsonyabb hőmérséklet lehet a helyiségben, ezzel kb 5-10% fűtésköltség takarítható meg

A falfűtést általában padlófűtéssel vegyesen használjuk. Ennek az az oka, hogy a falfűtéshez nem mindig áll rendelkezésre elég falfelület. Ez különösen akkor gond, ha a nappali tele van nagyméretű ablakokkal.

A falfűtésnek ma már elég sok fajtája létezik. Mi azt részesítjük előnyben, amelyik 10 mm-es csővezetékkel és préskötéses idomokkal rendelkezik.

Fűtési szerelvények

 

Termosztátfej

termosztatfej

Honeywell termosztátfej

 

Az energiatakarékosság fontos eleme, hogy a radiátorokat termosztátfejjel szereljük fel. Új építésnél természetes, de még sok régi rendszernél hiányzik. Segítségével megakadályozhatjuk a helyiségek túlfűtését, amellyel 5-10% energiamegtakarítást érhetünk el.

 

 

 

Zónaszelep 

vc6613ait01colres

Honeywell zónaszelep

 

 A zónaszeleppel egy vagy több helyiséget teljesen lezárhatunk a fűtési rendszerről. Ennek akkor van jelentősége, ha egy épületben több helyiség külön lakásként vagy irodaként működik. A zónaszeleppel megakadályozhatjuk, hogy a használaton kívüli helyiségeket feleslegesen fűtsük. A zónaszelepet külön szobatermosztáttal lehet vezérelni.

 

 

 

Hőmennyiségmérő

homennyisegmero1

Hőmennyiségmérő

 

 

A hőmennyiségmérő társasházak esetén javasolt az egyéni lakások hőfogyasztásának meghatározására. Használatával mindenki a fogyasztásával arányos fűtési költséget fizethet. Ez a takarékosságra is ösztönöz.

 

 

 

 

Keringető szivattyúk

wilo_stratos_eco_2

Wilo Stratos Eco szivattyú

 

 

Az energiatakarékosság egyik elhanyagolt eleme a keringető szivattyú. Ha korszerű, fordulatszám-szabályzott szivattyút használunk, az jelentős villamos energia megtakarítást eredményez.

 

 

 

 

Háromjáratú keverőcsap

Keverőcsap

Keverőcsap

 

A háromjáratú keverőcsapot az eltérő hőmérsékletű fűtési köröknél, például a padlófűtésnél használjuk. Az egyszerűbb kivitelűeknél kézzel állíthatjuk be a kívánt hőfokot. A motorral felszerelt változatot a központi szabályozóról lehet vezérelni.

 

 

 

 

 

Tágulási tartály

Reflex variomat tágulási tartály

Reflex variomat tágulási tartály

 

A zárt fűtési rendszerekben tágulási tartályt kell elhelyezni. A nagyobb rendszerekben ún. szivattyús nyomástartó berendezéseket alkalmaznak. A használati melegvíz hálózatban nem mindig alkalmaznak tágulási tartályt, de ajánlatos, mert így elkerülhetjük, hogy a melegvíz bojler állandóan csöpögjön

 

 

 

 

 

 

Iszapleválasztó

Fernox iszapleválasztó

Fernox iszapleválasztó

 

Új fűtési rendszernél már természetes az iszapleválasztó, de felújítás esetén érdemes rá gondolni. A hagyományos iszapleválasztó mecshanikus elven működik, de van olyan is, amely a mechanikus és a mágneses hatást egyszerre alkalmazza.

 

 

 

 

  

 

Ipari vízlágyító

CWG vízlágyító

CWG vízlágyító

 

Nagyobb fűtési rendszerekben a víz utánpótlását ún. ipari vízlágyító segítségével végezzük. Ez nagyban hozzájárul a fűtési rendszer hosszabb élettartamához.

Gázkazánok

 

Fali gázkazán

Ferroli falikazán

Ferroli falikazán

 

A gázkazán legelterjedtebb fajtája a fali gázkazán. A kondenzációs gázkazánnal az új hagyományos gázkazánhoz képest 10-15%, a régi gázkazánhoz képest 20-30% fűtésköltség megtakarítás érhető el.

3 fő típusa van:
1. fali gázkazán
2. átfolyós kombi gázkazán
3. beépített tárolós gázkazán, típustól függően 25-60 literes melegvíz tárolóval

 

 

 Hőközpont

Vaillant hőközpont

Vaillant hőközpont

 

 Ha a fali kazánhoz külső melegvíz tárolót csatlakoztatunk, akkor beszélhetünk hőközpontról. Legalábbis családi házas méretben ez a hőközpont

 

 

 

 

 

 

 

Kaszkád hőközpont 

Remeha hőközpont

Remeha hőközpont

 

Nagyobb teljesítmény esetén több 80-100 kW-os kazánt kötnek össze kaszkád kapcsolásban, és így jön létre a kaszkád hőközpont

 

 

 

 

Álló gázkazán

Remeha állókazán

Remeha állókazán

 

Még nagyobb teljesítmény esetén (500kW felett) már állókazánt ill. kazánokat alkalmazunk, így már egész nagy épületek fűtését is el lehet látni.

Hőleadók

 

Radiátor

Szelepes radiátor

Szelepes radiátor

 

A leggyakoribb hőleadó még ma is a radiátor. A legelterjedtebb az acéllemez radiátor.
Két alaptípusa van, a hagyományos, és a beépített szelepes. A beépített szelepes radiátor előnye, hogy esztétikusabb, mert a radiátorból csak a termosztátfej látszik ki. A radiátort régebben 80/60°C-ra méretezték, de ma már gyakoribb a 70/55°C-os vagy az 55/45°C-os hőfoklépcső. Minél alacsonyabb hőmérsékletre méretezzük, annál jobban illeszkedik a kondenzációs gázkazánhoz, viszont annál nagyobb lesz a mérete. Hosszabb távon a nagyobb méret és alacsonyabb hőmérséklet a kifizetődőbb.

Törölközőszárítós radiátor

Csőradiátor

Csőradiátor

 

A fürdőszobába ma már szinte kivétel nélkül csőradiátor kerül. Sokféle változata van színre és formára is, mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt.

Fűtőpatron

Fűtőpatron

 

 

 

 

 

A csőradiátort ki lehet egészíteni elektromos fűtőpatronnal. ennek az az előnye, hogy anélkül, hogy az egész házban befűtenénk, fel lehet melegíteni a fürdőszobát.

 

 

Padlókonvektor

Padlókonvektor

Padlókonvektor

 

Nagy üvegfelületek elé lehet padlókonvektort helyezni. Ez elsősorban komfort növelő, mivel egy hőfüggönyt hoz létre az üvegfelület előtt, és ezzel csökkenti az üvegfelület hidegsugárzó hatását.

 

 

 

 

 

 

Fan-coil

img_fan-coil

Padlón álló fan-coil

Kazettás fan-coil

Kazettás fan-coil

 

 

 

 

 

 

 

 

 A fan-coil, vagy más néven a klímakonvektor elsősorban a kereskedelmi-ipari épületek, irodák hőleadó berendezése. Két fő típusa a padlón álló, és a kazettás, álmennyezeti típus.
Megkülönböztetünk két és négycsöves típust. A kétcsöves típus vagy hűtő, vagy fűtő funkcióban üzemel az egész épületben. A négycsöves típus alakalmas arra, hogy az épület egyik helységében fűtő, a másikban hűtő üzemmódban működjön.

Szabályozás

 

Szobatermosztát

A fűtésszabályozás legelterjedtebb módja a hetiprogramos szobatermosztát. Segítségével elérhető, hogy mindig csak akkor legyen fűtés, amikor szükséges. Mivel a hét minden napját külön be lehet programozni, ezért nagyfokú kényelmet is biztosít.  

 

 

     

Időjárásfüggő szabályozó

Az időjárásfüggő szabályozónak elsősorban a kondenzációs gázkazánoknál van jelentősége. Az időjárásfüggő szabályozó a külső hőmérséklettől függően változtatja a fűtővíz hőmérsékletet. Ez azért fontos, mert a kondenzációs kazánoknál minél alacsonyabb a fűtővíz hőmérséklete, annál jobb a hatásfok. Az időjárásfüggő szabályozóval így a lehető legtöbb ideig a gazdaságos tartományban üzemel a kazán.

 

A kondenzációs kazánoknál beállítható több fűtési görbe. Radiátoros fűtésnél a magasabb, felületfűtésnél (padlófűtés, falfűtés) az alacsonyabb hőmérsékletet választjuk. Az épületen kívül elhelyezett külső hőmérséklet érzékelő mérése alapján a szabályozó változtatja a fűtési hőmérsékletet. Minél enyhébb az idő, a szabályozó annál alacsonyabb hőmérsékletet állít be, így a kazán a lehető legtöbb időt tud kondenzációs üzemmódban fűteni. A kondenzációs hőmérséklet kb 55°C, ez alatt tudjuk a kondenzációs hőt kihasználni.